Over ZOEKEN NAAR ZIN

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

15 nov

In het in 2019 uitgegeven boek “Zoeken naar zin” beschreef Christian Wittebroodt de evolutie van de religieuze kunst in West-Europa in de 20ste en vroege 21ste eeuw.

dinsdag 15 november 2022 van 20:00 uur tot 22:30 uur

Christian Wittebroodt studeerde morele en religieuze wetenschappen aan de KU Leuven. Van 2012 tot 2019 was hij voorzitter van het Museum voor Moderne Religieuze Kunst in de Basiliek van Koekelberg. In zijn in 2019 uitgegeven boek “Zoeken naar zin” beschreef de auteur de evolutie van de religieuze kunst in West-Europa in de 20ste en vroege 21ste eeuw.
 
De inzichten van Christian Wittebroodt zijn vooral de vrucht van zijn aandachtig kijken naar kunst en van talrijke bezoeken aan musea, tentoonstellingen en zijn ontmoetingen met kunstenaars. Hij nodigt de lezer voortdurend uit om zelf te kijken en te interpreteren.
In 2001 publiceerde hij “Christus in de Franse schilderkunst van de 20ste eeuw” en 7 jaar later “Het lot van Olin. Zoektocht naar het transcendente in zijn kunst”.
 
Heel recent verscheen bij de uitgeverij Gompel&Svacina een nieuw werk van Christian: “In gesprek met de Durmetuin – Een essay over de relatie tussen ecologie en religie”. Ecologie is dan ook voor de auteur net zo belangrijk als kunst. Chris Wittebroodt is een overtuigd dendrofiel (bomenliefhebber) die jarenlang erfpachthouder en rentmeester was van de grote Durmetuin in Tielrode met zijn meer dan honderd verschillende eikensoorten. Voor hem is elke boom een kunstwerk van de natuur. De verbondenheid van mens en natuur is voor hem essentieel: die bewustwording is een mystieke ervaring die religie, kunst en ecologie heel dicht naar elkaar toe brengen.
Op dinsdag 15 november zal Christian Wittebroodt op de Campus Visitatie van het St.-Janscollege een lezing houden over zijn visie op religieuze en spirituele kunst en de evolutie ervan in de 20ste eeuw en de eerste decennia van de 21ste eeuw. Het wordt een bevlogen vertelling over hoe de zinzoekende mens in een periode van “Godsverduistering” troost en inspiratie kan vinden in kunst en natuur.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 1,00
Standaard € 1,00

Info: Telefoonnummer of e-mailadres

Labels: Religie & ZingevingBeeldende kunstLezing1 sessieNederlands | A1/A2 basisgebruikerBasiscursusRolstoeltoegankelijkActiviteit